Att bli blodgivare är inte alls svårt så länge man är frisk. Det är otroligt mycket värt för sjukvården att få så mycket hjälp som möjligt från blodgivare runt om i landet. Blod behövs ofta under operationer och även vid andra tillfällen, så då måste man verkligen ha någonstans att ta blodet från. Ditt val att bli blodgivare kan alltså rädda många liv, och du kommer inte påverkas märkbart av det. Dessutom får du en hälsokoll som en bonus, eftersom man måste kolla alla sina värden innan man ger blod.
Det finns olika blodgrupper, och det är därför viktigt att så många som möjligt blir blodgivare så man får in så mycket av de olika typerna som möjligt. Enligt det system som vi kanske hör talas om mest så kan man ha någon utav fyra olika blodgrupper; A, B, AB eller 0. I Sverige är blodgrupperna A och 0 vanligast, medan B och AB inte är särskilt vanliga. Det som är så bra med just blodgruppen 0 är att dessa personer kan ge blod till alla andra blodgrupper. Man vill därför såklart ha in så många blodgivare som möjligt av folk som har dessa blodgrupper.
Även Rh-antigenen i blodet måste stämma mellan givare och mottagare. Blodet kan ha antingen Rh+ som är positiv eller Rh- som är negativ. De som har Rh+ kan endast ge blod till andra som också har det, medan Rh- kan ge till både positiva och negativa.