Borrelia

Nu när sommaren är här så är det även riktig säsong för fästingar. Fästingarna kan sätta sig på både djur och människor och kan ibland vara lite svåra att upptäcka på en gång. Det är därför viktigt att man känner igenom både sina djur och sig själv väldigt noggrant för att kunna ta bort dem så fort som möjligt. Detta är viktigt eftersom fästingar kan bära på farliga infektioner, som t.ex. bakteriesjukdomen borrelia.

Symptomen på borrelia kan variera väldigt mycket. Vissa får faktiskt inga symptom eller besvär alls och märker inte ens av att de haft sjukdomen. Andra kan bli väldigt sjuka och i väldigt få fall kan det faktiskt vara dödligt. Vanliga symptom på borrelia är hudrodnad som växer ut från området där du blivit biten. Rodnaden kan sedan även börja klia och även domna. Om du tror att du kan ha drabbats av borrelia så kan du göra ett borreliatest. Om testet visar positivt så är det bara att börja behandla. Denna sjukdom behandlas med antibiotika. De första dygnen efter att man börjat behandla kan rodnaden bli lite större, men sedan försvinner den efter en till två veckor.

Viktigt att tänka på är att långvarig behandling med antibiotika inte kommer göra dig frisk fortare utan istället ge dig andra besvär. Den första kuren antibiotika kommer räcka för att göra dig frisk, så försök inte övermedicinera för att försöka påskynda processen. Ta det lugnt och vänta ut det några veckor.